Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Aksaray Eski Vali Konağı Kültür Evi Restorasyon Projesi

Aksaray'da bulunan, 1930'lu yıllardan kalma yapı, 2016 yılında Mimarize Mimarlık tarafından 2. kez restore edildi.

Tasarımcıları, projeyi anlatıyor:

Bulunduğu Yer

Kültür Evi adıyla anılan taş yapı Aksaray ili, merkez ilçesi, Nakkaş mahallesi 211/86 pafta, 1985 ada ve 10 parselde yer alan taşınmaz Aksaray İl Özel İdaresi mülkiyetindedir. Yapı 964. Sokak kuzeyinde, 950. Sokak batısında, 963. Sokak doğusunda konumlanmıştır.

Tarihçe

Birinci ulusal mimarlık üslubu Ankara başta olmak üzere tüm kentlerde uygulanmıştır. Bu üslubun amacı Batı etkisinde kalan mimarlığın yeniden özüne dönüştürülmesiydi. Ne var ki bunu gerçekleştirmeye çalışırken geleneksel mimarlığımızın belli başlı birçok ilkesine uyulmadı. Örneğin Osmanlı mimarlığı kamu yapısı ve konut arasında belirgin farklılık gösterir. Her iki yapı türü, kullandıkları malzemenin yapım gereklerine bağlı biçimlense de ahşap (özelde Trakya, Orta Anadolu, Ege Bölgeleri) kamu yapısında kâgir kullanımı iki yapı türünün görsel etkisini farklılaştırır. Birinci ulusal mimarlık akımı (çok katlılık, yangın yönetmelikleri gibi nedenlerle) kâgir malzeme kullanmış ve kamu yapılarının silmelerini, sütunlarını, sütun başlıklarını, çini panolarını konutlara taşımıştır. Öte yandan çıkmaları, geniş saçağı, kırma çatısı sürdürülmüşse de geleneksel konutun görsel etkisinden farklı etki yaratmıştır. Hükümetin desteğiyle de yayılan bu ulusal mimarlık anlatısı yalnız kamu yönetim ve hizmet binalarında değil konutlarda da ara sıra kullanılmıştır. Bu oluşumun bir örneği de Aksaray Vali Konağı’dır. Konak binasının cephesinde Osmanlı mimarisine kemerli pencerelerle, işlemeli balkon korkulukları ve giriş bölümünün cephe süslemeleriyle atıf yapılmıştır.

İlk ulusal mimarlık döneminde ideoloji-mimarlık birliği, özellikle dış cephelerde Osmanlı mimarlık öğeleri ve süsleme motiflerinin kullanılması şeklinde kendini gösterir.

Kitabesine göre 1927 yılında inşasına başlanmış ve 1930 yılında bitirilmiştir. Ayrıca 1990 yılında da restorasyon görmüştür. Vali Ziya Güner tarafından yaptırılmıştır.

Yapının İncelemesi

Ev planlama ve vitraylı süslemeleri açısından batılılaşma dönemi etkisi altındadır. Cephe düzenlemesi ve çinili bezemeleri yönünden de geleneksel Türk özelliğini yansıtmaktadır.

Yapının tüm cepheleri dış yüzü yontulmamış ve yüzeyden taşıntılı bırakılmış taş sıralarıyla hareketlendirilmiştir. Köşelerde, kapı ve pencere kenarlarında bir büyük bir küçük şeklindeki nöbetleşe taş dizisi cephedeki ahengi daha da arttırmaktadır. Ayrıca bu taş dizisini ve pencere açıklıklarını yine taştan ince bir silme onların formuna uygun olarak tüm cepheyi sarmaktadır. Balkonu, kuzey ve güneydeki merdivenli girişleri, çini, alçı, ve vitray süslemeleri, parke kaplamaları ve teraslarıyla Aksaray’daki geleneksel konut mimarisine oldukça yabancı kalmıştır.

Harita
Künye
Proje Yeri: Aksaray
Proje Tipi: Kültür Merkezi
Proje Tipi Grubu: Kültür
Mimari Proje Ekibi: Mimarize Mimarlık, Mutlu İnşaat, Duru Mühendislik, Koçak Mühendislik
İşveren: Aksaray İl Özel İdaresi
Danışman: Mevlüt Coşkun
Ana Yüklenici: Mimarize Mimarlık
Proje Yöneticisi: Zeynep Mutlu
Proje Başlangıç Yılı: 2016
Proje Bitiş Yılı: 2016
İnşaat Başlangıç Yılı: 2016
İnşaat Bitiş Yılı: 2016
Arsa Alanı: 2,968 m2
Toplam İnşaat Alanı: 660 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Zeynep Mutlu

Taylan Mutlu

Şule Çankal

Hazal Ata