Çanakkale Anten Kulesi
IND [Inter.National. Design] ve Powerhouse Company tarafından tasarlanan Çanakkale Anten Kulesi 2023 yılında tamamlandı.Nefes kesen Çanakkale Boğazı manzarasına sahip bir tepenin üzerinde yer alan proje, mevcut telekomünikasyon kulelerini tek bir kulede toplayarak seyir platformları, ziyaretçi merkezi ve restoranla zenginleştirilmiş bir halk parkı yaratıyor.
Tepelerin üzerinde bir dizi telekomünikasyon kulesi bulmak dünyanın neredeyse her yerinde olağan bir durum haline geldi. Birden fazla kulenin, görsel olarak olumsuz etkilerinin yanı sıra, mevcut standart prosedür aynı zamanda erozyonu, peyzajın parçalanmasını, yaşam alanlarının tahribatını ve genellikle değerli olan bu yerlerde doğa severlerin ilgisinin kaybolmasını da beraberinde getiriyor. Çevresel ve sosyal maliyetleri ne olursa olsun hepimizin her zaman internete, radyoya ve televizyona bağlı olması gerektiğinden, bu tür altyapının manzara üzerindeki etkisi sanki hiçbir şey yapılamazmış gibi dünya çapında sessizlikle karşılandı.
Bu uluslararası yarışmanın özeti, bu pozisyona meydan okumaktı. Katılımcılardan, birkaç kulenin koleksiyonlarını tek bir kulede birleştirerek yalnızca yayın altyapısının fiziksel yönlerini iyileştirmekle kalmayıp, aynı zamanda bu altyapı programını sergi alanı, ziyaretçi merkezi ve restoran gibi rekreasyonel kullanımlarla birleştirilerek bir kamusal alan sunmaları istendi. Özetle, tüm programları tek bir resmi hareketle içeren bu ikonik kuleyi tasarlandı.
Ekibimiz, aşırı yüklenmiş resmi ihtiyaçlar nedeniyle çevreyle de uyumlu resmi bir sonuç elde edemeyince, brifinge tam anlamıyla yanıt vermeyen farklı bir yön keşfetmeye karar verdi. Telekomünikasyon mühendislerimizin, tehlikeli radyasyonları nedeniyle kuleyi kamu programından mümkün olduğu kadar uzağa yerleştirme tavsiyesi ve parsele dokunulmaması gereken bir iç parselin varlığı nedeniyle çevresel bir kuşak sunması mutlu tesadüfüyle, biz projeyi çevreleyecek bir dış bağlama izleme platformu fikrini ortaya attı. Arka planda kule ile yükselen dış halka, tepelerin dış hatlarını incelikle vurgulayarak altyapı, peyzaj ve mimariyi bir diyalog mekanı ve karşılıklı zenginleşme yeri haline getiriyor.
Döngü çözümü, yerli çiçek bitki örtüsünü sergileyebileceğimiz ve erozyona uğramış araziyi sağlıklı toprak ve genç orman ağaçlarıyla restore edebileceğimiz bir iç bahçenin yaratılması gibi başka bir özellik sundu. Peyzaj, evcilleştirilmiş bir manzaradan ziyade, arsadaki bitki örtüsü ile çevredeki orman manzarası arasındaki ayrımı bulanıklaştıran doğal bir yer gibi görünüyor. Yerel taşlarla işaretlenmiş yürüyüş yolları, tanımlanmış yörüngelerden ziyade öneri niteliğindedir. Oturma elemanı olarak taş kayalar peyzaj önerisini tamamlıyor.
100 m yüksekliğindeki kulenin 160 km/s hıza kadar 1 dereceden fazla rüzgar deforme etmeyeceği bildirilmişti. Bu, inşaat mühendislerinin iç takviyelerle birlikte 40 mm'ye kadar çelik levhalardan oluşan yapısal cephe elemanlarını kullandıkları bir çözüm türetmelerini sağladı. Buna karşılık kule, sahada monte edilecek modüllerden inşa edildi. Projenin tamamında kaplama malzemesi olarak korten çeliği kullanıldı. Bu tercih, projenin peyzajın doğal renklerine daha ince bir şekilde bağlanmasını ve ayrıca güneşe ve rüzgara göre ton değiştirmesini sağladı.