Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Gemak Tersanesi Yönetim Binası

CM Mimarlık tarafından tasarlanan Gemak Tersanesi Yönetim Binası 2020 yılında inşa edildi.

Ofis binası Marmara Denizi’nin güney doğu kıyısında körfezin girişinde yer alan tersanenin içerisinde bulunmakta. Dünyanın her yerinden bu tersaneye şilepler, gemiler geliyor ve onarılıp, bakımı yapılıyor ve yollarına devam ediyor.

Çelik malzeme, boya ve raspa işlemi, metal sesi buranın bir gerçeği. Yapıyı tasarlarken tersanenin bağlamından etkilenildi. Gerek malzeme kullanımı gerekse de gemi konstrüksiyonu ve gemi elemanları sabit yapı için nasıl bir yapı elemanı haline gelebilir sorusuna aranan cevaplar ile tasarım ilerledi.

Yapı boyuna iki dilime ayrılarak iki dilimin arasına yerleştirilen sirkülasyon, servisler, ıslak hacimler ile birbirine eklemlendi (artiküle edildi). Tek kollu bir merdivenin yer aldığı bu artikülasyonda katlara sahanlıklardan dağılarak girilebiliyor ve merdiven 3. Kattan sonra açığa çıkarak en üst katta yer alan ve tersaneye adeta bir kaptan köprüsü gibi bütün bir bakışı sağlayan kafeteryaya ulaşıyor. Yapı deniz tarafını ve gemileri, atölyeleri şeffaf bir cepheden izler bir konumda. İç mekân tasarımı esnek ve değişebilir partisyonlardan oluşmaktadır. İç mekânda gereklilik olmadıkça bir kaplama kullanılmadı. Yapının konstrüksiyonu ve strüktürel kurgusu içeriye de taşınmış oldu.

Yönlere bağlı güneş kırıcı elemanlar veya cepheyi içeri çekerek oluşturulan yapısal kurgusu ve cephe dili ile her ne kadar bir ofis programına sahip olsa da içinde bulunduğu yer ve hizmet sektörü nedeniyle çevresindeki endüstriyel yapılara, vinçlere (crane), liftlere atıf yapmaktadır. Endüstrinin kullanmadığı hiçbir şeyi içermeyen fikri ve çıplak estetiği yapıyı tasarlarken önemli ölçütlerden ve niyetlerden biriydi.

Yapı tamamıyla çelik konstrüksiyon olarak tasarlandı ve inşa edildi. Yapı bir bodrum kat içermiyor. Ayak izinde olduğu gibi yükseliyor. Zemin katta fazla derin olmayan bir temel teknolojisi ile tüm taşıyıcılar rasyonel bir şekilde yükseliyor ve strüktür kendini tamamlıyor. Yapının boyuna iki dilim düzgün bir geometri içinde kayarak durması ile kütlesel bir kararlılık sağlıyor.  Adeta bir şilep gibi yerine yanaşmış, ilişmiş ve gerektiğinde gitmeye hazır bir sonlu yapı fikri için daha iyi bir yer düşünülemez.

Künye
Proje Yeri: Altınova, Yalova
Proje Tipi: Ofis
Proje Tipi Grubu: Ticari
İşveren: Gemak Tersanesi
Ana Yüklenici: Gemak Tersanesi
Peyzaj Mimarlığı: Landworks
Statik Projesi: Özcihan Mühendislik
Mekanik Projesi: Ente Mühendislik
Elektrik Projesi: Tasarım Proje
Fotoğraf: Cemal Emden, Cem Sorguç
Proje Başlangıç Yılı: 2017
Proje Bitiş Yılı: 2019
İnşaat Başlangıç Yılı: 2018
İnşaat Bitiş Yılı: 2020
Toplam İnşaat Alanı: 3.240 m2

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Cem Sorguç