Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

ODTÜ İkizler Yazılımevi

Tektonika Mimarlık tarafından tasarlanan ve 2000 yılında inşa edilen ODTÜ İkizler Yazılımevi, ODTÜ Teknokent’in ilk binası.

8.000 m2 inşaat alanı olan yapı ağırlıklı olarak bilişim teknolojilerini geliştiren ve kullanan firmalara yönelik ofis alanı olarak işlev görmektedir. Teknokent’te öngörülen düşük yoğunluklu, az katlı, doğayla bütünleşen, yeşili öne çıkaran ve koruyan bir yaklaşım içinde, bilgi teknolojilerini kullanan aktivitelerin gerektirdiği kaliteli ve özellikli çalışma ve iletişim mekanı oluşturulmaya çalışılmıştır. Yapı, her yönü ile içinde yer alan tasarım eylemine yönelik olarak biçimlenmiştir.

Lineer mekansal çözüm, doğal aydınlanma ve toprağa, doğaya yakınlığı vurgulamaktadır. Dolaşım Mekanı yapıda oluşması arzulanan sinerjiyi oluşturup, maksimize edecek şekilde tasarlanmıştır. Şeffaf dolaşım akslarının ortasında yer alan iç bahçe (zen bahçesi) dolaşım alanına meditatif bir karakter kazandırmaktadır. Böylelikle dolaşım eylemi düşünsel eylemin bir parçası olmakta ve dolaşım mekanı da kayıp alan olma yerine kazanılan alan olmaktadır.

Ana giriş holü, hem yapının kimliği hakkında ipucu vermekte, hem de sade ve kolay algılanabilir mekansal yapısı ile karşılayıcı ve yönlendirici görevini görmektedir. 2,5 kat yüksekliğindeki çelik konstrüksiyon tavan, bu mekana şeffaf ve kamusal bir nitelik katmaktadır. Toplantı salonu, bilgi merkezi, kafeterya gibi ortak kullanım alanları gerek farklı geometrik biçimleri gerek kullanılan farklı malzeme ile belirginleştirilmiştir.

Ofis bloklarının strüktürel sistemi, mekanların 50-100m2’lik modüllere bölünebilecek, istenirse 500m2’lik (ve katları) bağımsız ofis birimleri olarak kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Büyük ofis birimlerinin girişleri gerektiğinde, bağımsız alt-girişleri olabilecek şekilde düzenlenmişlerdir.

Künye
Proje Yeri: Çankaya, Ankara
Proje Tipi: Ofis, Ar-Ge Binası
Proje Tipi Grubu: Ticari
İşveren: Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)
Ana Yüklenici: Ebi A.Ş.
Statik Projesi: Danyel Kubin, Prota Mühendislik
Mekanik Projesi: Ali Tunçay, Tunçay Mühendislik
Elektrik Projesi: Kemal Güravşar, Promete Mühendislik
Fotoğraf: Fethi Mağara, Tayfur Gürel, Netvizyon
Proje Başlangıç Yılı: 1997
Proje Bitiş Yılı: 1998
İnşaat Başlangıç Yılı: 1998
İnşaat Bitiş Yılı: 2000
Arsa Alanı: 14.300 m²
Toplam İnşaat Alanı: 7.800 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Semra Teber Yener