Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Yaşar Üniversitesi Yüksek Öğrenim Öğrenci Yurdu

Yaşar Üniversitesi ana kampüsü İzmir Bornova'da yer alan ve eski sanayi yapılarının dönüştürülmesi ile elde edilmiş çağdaş bir 'adaptive reuse' örneği olarak 2007 yılında Eskiz Mimarlık tarafından tasarlandı.

Tasarımcıları, projeyi anlatıyor:

İşlev ve Yaklaşım

Mimari tasarım yaklaşımında kampüsün ana tasarım ilkeleri devam ettirilmiş olup, yaya ölçeğinde vizyonu kavrayan perspektif, kullanıcı ile kolay iletişim kuran elementer geometrik kurgu ve renklerin aracılığı gençlere 24 saat barınma olanağı sağlanmıştır. Yurtlar mimari tasarımda 'eve benzeyen' ancak ev olmayan geçici ve ikincil barınma alanlarından birisi olarak kullanıcının aidiyet ve bireysellik açısından sık sık sorunlar yaşadığı yapı türleridir. Yaşar Üniversitesi yurt yapıları tasarım sürecinde bu problemlerin çözümüne odaklanılmış genç kullanıcılara ortak yaşam sunarken birey olarak psikolojik ve fiziksel mahremiyet alanlarına değer veren bir denge üzerinde durulmuştur.  Kurumsal kimlik / ev, yarı kamusal/ özel mekan ikilemleri arasında hacmen ve kavramsal olarak kullanıcıyı tatmin etmesi amaçlanmıştır.

Mimari Çözüm

Yapı, mevcut üniversite kampüsüne yakın alanda ve onun mimari dokusunda tasarlandı.3.381 m2 arsa alanı içinde 9.500 m2 kullanım alanına sahiptir. Kompleks, iki ayrı öğrenci barınma bloğundan oluşmakta ve iki kitle bir çelik üst örtü ile birbirine bağlanmaktadır. Blokların ön tarafında oluşturulan iki katmanlı plaza ortak kullanım alanları olup, zemin kotunda doğal peyzaj elemanlarını, zemin altı kotunda ortak yaşam alanı mekan birimlerini içermektedir. Ortak alanlarda etüt odaları, revir, çamaşırhane sığınak yer almaktadır. Zemin altında yaratılan ortak alan döşemede bırakılan büyük boşluklar ile doğrudan gün ışığından ve temiz havadan yararlanabilmekte ancak bununla beraber güvenli ve özelleşmiş bir niteliğe sahip olabilmektedir. Zemin kotundaki açık alan imar parselinin getirdiği zorunlu çekme mesafeleri nedeniyle kentsel ölçekte istenen, zemin altı kotundaki yarı açık alan ise mimari açıdan gereksinim duyulan elemanlardır. Cepheye takılan renkli söve elemanlar planlarda tekrar eden oda düzenini üçüncü boyut yansıtmakta ve yaya ölçeğinden yapının algılanmasını kolaylaştırmaktadır.

İç mekan karnıyarık plan düzeninde çift taraflı yerleştirilmiş odalardan oluşmaktadır. Her bir bağımsız birimin kullanıcıya maksimum depolama olanağı tanıması için tüm tefriş elemanları buraya özgü olarak tasarlanmış ve imal edilmiştir. Yurtta kalan öğrencilerin mekanı en verimli biçimde kullanabilmesi için doğal ışığın içeri giriş yönünü de gözeten bir plan tipine gidilmiş, burada sabit mobilya elemanlarından yana karar verilmiştir. Cepheye kadar yansıyan modüler düzenin temelinde çalışma yatak biriminden yola çıkarak oluşturulan algoritma yer almaktadır. Altta çalışma alanı, üstte yataktan oluşan bu modüler tefriş sayesinde 400 yatak kapasitesine sahip yurtta her bir öğrenciye 2’şer m2 ve toplamda 800 m2 kullanım alanı kazanılmıştır.

Teknik Özellikler

Kompleks betonarme karkas bir strüktürden oluşmaktadır. Güneş enerjisi panelleri ile sıcak su elde edilirken, mekanik tesisatta kullanılan frekans kontrollü pompalar ile yıllık elektrik enerjisi tasarrufu sağlanmıştır. Giydirme cephede geriye çevirme ve gölgeleme katsayısı çok yüksek olan tentesol T serisi ısı cam kullanılmış, tümüyle mantolanarak ısı yalıtımı sağlanan binada oda sıcaklığını sabit tutan akıllı termostatlar kullanılarak enerji etkin sistem kullanımı açısından doğal gaz kullanımında ekonomi yapacak klima santralleri motor hız kontrollü seçilmiştir. Pencere açıldığında ısıtma-soğutma sisteminin otomatik olarak durması ve tüm odaların kapı kartlı sistem ile enerji alması sağlanmaktadır. Güneş enerjisi panelleri ile sıcak su elde edilirken, mekanik tesisatta kullanılan frekans kontrollü pompalar ile yıllık elektrik enerjisi tasarrufu sağlamaktadır.

Harita
Künye
Proje Yeri: İzmir, Bornova
Proje Tipi: Yurt / Konukevi
Proje Tipi Grubu: Eğitim
İşveren: Yaşar Üniversitesi
Danışman: Ali Güngör
Statik Projesi: Naci Elmalı
Mekanik Projesi: Arel Mühendislik
Elektrik Projesi: Namık Onmuş
Proje Başlangıç Yılı: 2009
İnşaat Bitiş Yılı: 2010

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Jülide Tutan Hergül
Yardımcı Mimar(lar)
Bülent Yardım
Enes Tamtürk