Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

AG Evi

15 yıl önce inşa edilmiş yüksek bloklardan oluşan sitenin kullanıma hazır bir dubleks dairesinin planı, yeni ev sahiplerini bulmasıyla, onların ihtiyaçları doğrultusunda yeniden tasarlanmış.

Tasarımcıları, projeyi anlatıyor:

Genç ev sahipleri ve 2 küçük çocuğu için mevcut sınır ve m2 içinde planın tamamen değiştirilmesiyle daha kullanışlı hale geldi. Yaklaşık 8 ayda tamamlanan proje, ev sakinlerinin yerleşmesi akabinde üst kat daireyi de satın almalarıyla evde yaşam başladıktan sonra da devam etti. Bu katın dubleks daire ile birleştirilerek tamamen çocuklarının ihtiyaçlarına yönelik tasarlanması talep edildi.

Çalışılan ilk dubleks daire alt katında binanın ön cephesinden, üst katında ise arka cephesinden daire özel bahçelere sahipti. Giriş katta yatak odaları ve hobi odası; alt katta ise mutfak ve yaşam alanı bahçeye açılacak şekilde düzenlendi. Dairenin orta kattaki ana girişi genişletilerek, holün hemen karşısında yer alan merdiven kovası cam bir duvarla çevrelendi.  Şeffaflık, bu kattaki yaşam ile alt kattaki yaşam ve fonksiyonların ilişkisini bağlarken; yatak odaları ve ikinci aşamada devreye girecek çocukların katına giden bir koridor da aynı hole açıldı. Ev sahiplerinin ağırlıklı zamanlarının geçeceği en alt katta mutfak, kütüphane, televizyonun da olduğu yaşam alanı bahçeye açılacak şekilde planlandı. Yatak odaları, yardımcı ve çamaşır odası giriş katta düzenlendi. Bu katta yatak odalarının açıldığı bahçeden ulaşılan hobi odasında profesyonel mutfak olarak tasarlandı. 

İkinci aşamada yatak odalarına bağlanan çocuk katında; oyun odası, yardımcı odası, oyuncak deposu ve spor odası bir bölüm; iki çocuğun yatak odaları ayrı bir bölüm olacak şekilde bir merdivenle alt katta ebeveyn yatak odası koridoruna bağlandı. Böylece ebeveyn yatak odasından çocuk yatak odalarına erişim kolaylaştırıldı.

2 yaşında erkek ve 4 yaşında kız çocuğunun aynı mekan içinde birlikte ya da ayrı ayrı oyun oynayabilecekleri, aktivite yapabilecekleri ve enerjilerini atabilecekleri şeklinde düzenlendi.

Çocukların kendi alanında özgürce hareket edebilmesi için tasarımlar çocuk ergonomisi, oyun esnasındaki güvenliği göz önüne alınarak tasarlandı. Tüm mekanlar, mobilya ve aksesuarlar çocukların yaşlarının büyümesi değişecek kullanımlar düşünülerek tasarlandı.

Çocuk katı, oyuncaklar, kitaplar, resimlerle onların renklendirerek projeyi devam ettirebilmeleri için özellikle yalın bırakıldı.

Künye
Proje Yeri: Ankara
Proje Tipi: Apartman
Proje Tipi Grubu: Konut
Uygulama Projesi: Simla Yüzgeç
Fotoğraf: Levent Songür, Elif Düzel, Simla Yüzgeç
Proje Başlangıç Yılı: , 2017
Proje Bitiş Yılı: 2018
İnşaat Başlangıç Yılı: 2017
İnşaat Bitiş Yılı: 2018
Toplam İnşaat Alanı: 420 m2

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Belgin Koz

Simla Yüzgeç