Eşdeğer Mansiyon (Boğaçhan Dündaralp), Lüleburgaz Yıldızları Yüzme Akademisi Yarışması
MİMARİ PROJE RAPORUANA FİKİR / YAKLAŞIM
Topoğrafya ve doğal yeşil doku içinde kalan 3 farklı karakterdeki boşluğun yapı-program olarak organizasyonu:
- A Olimpik Yüzme Havuzu ve Su Topu Havuzu Resmi Müsabakalar / Yarışmalar Yapısı
- B Kapalı Halk Havuzu + Spa ve Fizik Tedavi Merkezi
- C Açık Havuz ve Su Eğlenceleri Parkı
- D Doğal Avlu
Kritler:
Mevcut yeşil dokuyu koruyarak yerleşme; Gündelik kullanımlar ile özel kullanımların trafiklerinin ayrıştırılması; bağımsız kullanım olanakları, Farklı kotlardaki boşlukların doğal karakterleri ve çevresel faktörleri ile yapı programları arasındaki ilişkilerin gözetilerek yapı/programların konumlanması.
Üç farklı yapı grubunun birbiri ve alanın genel kullanımları ile entegrasyonu:
A Bağlantı Rotası
Alan içinde diğer programlara ulaşım olanağı yaratan; onların trafiğine karışmayan, arazinin topoğrafyası ile programlar arasındaki kot ilişkilerini gözeten; mekanların özelliklerine göre ayrışma-birleşme olanaklarını arayan yapısal bir öğe olarak düşünülmüştür.
B Alt programlar ve alanın kullanımı
B1 Açık havuzlar ve eğlence alanlarının çıplak ayak / hijyen organizasyonunu koruyacak biçimde peyzaja yayılması
B2 Su eğlenceleri dışında kalan açık alanların bağlantı rotası üzerinde tanımlanan aktivite adaları ile alt programlara ayrılması ve doğal doku ile entegrasyonu
Kritler:
Doğal yeşil doku içine parçalı olarak yerleşen açık alan düzenlemelerinin çıplak ayak ve ayakkabılı hareket organizasyonu düşünülerek ayrıştırılması. Bu ayrıştımanın topoğrafyadaki kot farklarının olanakları düşünülerek; bağlantı rotasının yer yer köprüleşmesini sağlamak ve zeminlerdeki hareket süreklliliklerini kesmemek.
Yapısal Tasarım Dili
A Yapısal dil; çevre-yaklaşım-yaya trafikleri- servis zonları-kullanımlar ve doğal yeşil alanlar olarak kurulan geçirgen mekanlar dizisi prensip yapı kesitlerine dönüştürülmüştür. Kesit yeri geldiğinde içine ağaçları da alabilecek tektonik bir ifade içinde düşünülmüştür.
B Alan içindeki doğal dokuyu olabildiğince kullanma hedefi ile parsel çeperlerine (imar sınırı yapılaşma sınırı gözetilerek) yaslanan yapılar; kamusal, yarı-kamusal kullanımlar, özel kullanımlar arasında bir filtre görevi görerek yüzlerini alanın doğal peyzajına açarlar. Çeperlerdeki yapılar tarafından sarılan bu peyzaj projede doğal avlu olarak tanımlanmıştır. Mevcut ağaçlar ve doğal doku olabildiğince korunması ve kullanılması hedeflenmiş; doğal avlu içindeki mekanları ve doğal dokuyu tamamlayan ayrıca yeşil bir katman da peyzaj için önerilmiştir.