Katılımcı (KOTUStudio), İzmir Kalkınma Ajansı Hizmet Binası Yarışması
Yelta Köm, Erdem Tüzün, Isaac Michan Daniel, Sina Özbudun tarafından tasarlanan katılımcı proje.Proje Açıklama Raporu
İzmir Kalkınma Ajansı’nın sadece ofis binası olduğunu düşünmemek gerek, bu bina aynı zamanda bir girişim merkezi. Bina’nın yansıtacağı, pasiflikten uzak, ileriye dönük, yenilikçi duruş çevresini de etkileyecektir. Böyle bir binanın müşterek alan üzereinden birliktelik kavramı ile vücut bulması olasıdır. Bina kültürel ve sosyal ilişkilerle şekillenmeyi amaçlarken, bunun romantize edilmiş temenniler olmadığını akılda tutmak iyi olabilir.
Bina-şehir ilişkisi:
Bina zeminle birleşerek, sade ve modern yarı saydam alüminyum yüzeyle sokağa doğru arayüzünü oluşturur. Ön cephe kısmen geriye geriye çekilerek ve kuzeydeki ara sokağı genişleterek yaratılan davetkar giriş zemin kattaki müşterek alanın başlangıcını işaret eder.
Alüminyum dış cephe, kuzey yönünde kırılarak açılır ve binanın çekirdeği olan atirumu ortaya çıkarır. Cumhuriyet bulvarından da görülebilen bu yüzey, binanın iç organizasyonunu dış cepheye yansımasıdır. Aynı şekilde şehrin manzarasını da içeriye taşır.
Atrium:
“Kamu” kelimesinin kökeniyle ilişkili olan “toptan, tümü, biriktirilen yer” anlamı, bugün kamusal mekanın dil içerisinde idare, yönetim ve devletle ilişkilendirilerek soğuk, ciddi bir anlam bulutu içerisine sokulmuştur. İZKA projesinde kamusal alanı akılda tutarak ama onun yerine müşterek alanı kullanmak daha iyi olabilir. İZKA, pasif halde herkese ait olma romantikliğinde bir yapıdan öte aktif bir biçimde birlikte yaşamaya ve çalışmaya davet eden bir yapıdır. Bu doğrultuda, caddeden binanın içine uzanan ve merkezinde yükselen müşterek hat (atrium) , farklı grupların birlikte üretim ve faaliyete geçmesi için bir kuluçka merkezi olacaktır. Atrium binanın merkezinde konumlanıp, sokağa dahil olan zeminin üzerine saplanır ve saplandığı yerin altında oluşan oditoryumun üzerinde yükselir. Oditoryumun üst yüzeyi ve etrafında yükselen rampa, aktif katılıma davet eden bir strüktür olarak ve yaratıcı ekiplerin yer alabileceği, herkesin parçası olabileceği bir doku olarak tasarlanmıştır.
Esnek sınırlar:
Yaratıcı ve girişimci bir kurumun organizasyon şemasına karşı, bölümler arası esnek sınırlara sabit olması önemlidir. Bu esnek sınırlar, kurum arasındaki geçirgenliği arttırarak, yeni potansiyellerin daha rahat gözükmesini ve oraya çıkmasını sağlar. Bu esnek doku, ağır katı sistemlere nazaran daha hızlı ve etkili üretimler gerçekleştirebilir. İZKA’nın bölüm organizasyonu, bu sebeple esnek işlevli mekanlar, saydam duvarlar ve geniş sirkülasyon alanlarından oluşur. Zemin, sokak, bina ilişkisini tanımlayan atrium da, tüm bu esnek mekanların içinden geçerek, esnek sınırların harmanlandığı bir durum yaratmaktadır.