+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
Join with or .
Similiar Projects

Katılımcı (Ömer Özeren, Bahar Sultan Qurraie), Cool Abu Dhabi, a global design competition

Mimari proje raporu:

Abu Dabi’de gerçekleştirdiğimiz kamusal alan projemizde iklim değişikliği ile mücadele başlığı altında zemin seviyesinin altında geçirgen havalandırma kuleleri ile birleştirilmiş farklı tasarım seçeneklerini barındıran açık yarı açık alanlardan oluşan bir sistem önerisi getirdik. Farklı dikey düzlemlerle sıcaklık değerlerine göre havanın yönlendirilmesi ve doğal klima etkisi alanda yaratılması amaçlanmıştır. Yarışma sonucundan elde ettiğimiz çıkarımlara göre sürdürülebilir ve teknolojinin daha birlikte kullanıldığı parametrik bir yaklaşımın jüri tarafından takdir edildiğini daha yenilikçi kabul edildiğini anlamış olduk.

Shanasheel, "üst katların pencerelerinin önünde bulunan yerli ahşap panjurlu balkon" anlamına gelen Arapça bir kelimedir. Sıcak ve nemli bölgelerin yerel mimarisinde popüler bir unsurdur. Bu projenin ana fikri, bu elemanın işlevini kullanmaktır, Bu nedenle, tasarım çerçevesini tanımlamak için eleman yatay olarak doksan derece döndürülür. Konsept, gölgeler oluşturmak için işlevsel bir kapak kullanmak ve bir hava akışı oluşturmak için içinde birden fazla delik açmaktır.

Sitenin etrafında yüksek binalar var, bu yüzden aralarındaki boşlukta başka bir yüksek kütle oluşturmak, kentsel alanı boğacak ve bir korku duygusu yaratacaktır. Dolayısıyla çözüm, kentsel açık alan ve termal konfor için yeraltını kullanmaktır. Alandaki yüksek yeraltı suyu seviyesi ve sınırlı sondaj derinliği nedeniyle, proje sahası yer enerjisinin kullanımı ve yaklaşık dört buçuk metre yeraltında termal konforun yaratılması için gerekli düzenlemelerle düşünülmüştür. Daha iyi bir hava koridoru oluşturmak için istenilen rüzgarın konveksiyon yöntemiyle mekana aktarılması için gerekli bölümlerde üç rüzgar yakalayıcı düşünülmüştür. Uygun yükseklikteki rüzgar yakalayıcıların kuzeybatı ve güneydoğudan en uygun rüzgarı alacağı düşünülmüştür. Projenin kuzeybatısındaki yüksek katlı bina nedeniyle rüzgar yakalayıcılar rüzgarı alacak şekilde uygun açıda döndürülüyor.

Abu Dabi’nin yerel mimarisinin motifi, dairesel ve dikdörtgen şeklinden oluşan kemerdir. Daire ve dikdörtgen birleştirilerek mekan tasarım motifi elde edilmiştir. Bu motif çeşitli uzamsal oranlarda ve ölçeklerde tekrarlanmıştır. Bu motif, çeşitli işlevleri nedeniyle farklı açık, yarı açık, yarı kapalı ve kapalı sosyal mekanlara dönüştürülebilir. Bu nedenle mekan esnek bir şekilde gerekli etkinliklere cevap vermekte ve bu çeşitli etkinlikler mekana kentsel canlılık kazandırmaktadır. Katılımcı etkinlikler yaratarak kamusal alan sosyal bir alan haline geldi.

Uzun boylu yerli ağaçların dikilmesi, alt alanı gölgelendirmenin yanı sıra, üst alanda (sıfır kodda) gölge oluşturur ve üst kısımda vatandaşlar için uygun bir yaya alanı yaratmayı mümkün kılar. Bu erişimler, yeni kentsel alanı çevreleyen alana bağlar.

Projenin halka açık açık otoparka yakınlığı nedeniyle, sitedeki kirliliği azaltmak için çatıda yeşil alan örtüsü ve ayrıca havadaki karbondioksiti azaltmak için çatıda fotosentetik yüzeylerin kullanılması. Öte yandan, yosun dolgulu ETFE kabarcıklarına rağmen, özellikle projenin alt kısmında, güneş ışığının olmadığı durumlarda doğal aydınlatmaya sahip olacağız.

Projeye yönelik malzemeler, yüksek ısıl dirençli ve düşük ısıl kapasiteye sahip yöresel malzemelerdir. Üst yüzeyde (yol ve hareketli gölgelendirici), güneş ışığının yansımasını ve parlamayı önlemek için ahşap kullanılmıştır. Alt yüzeylerde ise mekanda ışık ve ferahlık hissi yaratmak için beyaz renk kullanılmıştır.

Details
Project Location: Birleşik Arap Emirlikleri
Project Type: Kentsel Tasarım Projesi
Proje Tipi Grubu: Katılımcı
Project Start Date: 2019

Pin It
Architects

Ömer Özeren

Bahar Sultan Qurraie