Crow Evi
Arı Mimarlık tarafından tasarlanan Crow Evi, Yalova'da bulunuyor.Estetik ve işlevselliğin uyumunu vurgulamak amacıyla tasarlanan ev, 500 metrekare arazi üzerinde inşa edilmiştir. Zemin katta, eve girdiğinizde sizi karşılayan 7 m yüksekliğinde bir galeri ve doğal taş galeride yer alan çelik & ahşap merdiven bulunuyor. Geniş koridor un tam karşısında, komple açılabilir ve açıldığında, dış mekanla iç mekanı birleştiren büyük pencere önünde özel bir yemek alanı karşılıyor. Bu yemek alanı yaşam alanı (salon)ile büyük doğal taş bir şömineyle birbirinden kot farkıyla ayrılıyor.
Mekanları birbirinden ayırmak ve özelleştirmek için duvar kullanmak yerine kot farkı ve zeminde döşeme farklılıkları kullanılmıştır. Duvar olmayışı, yaşam alanından, mutfaktan ve yemek masasında şömineyi izleyebilme imkanı sunuyor. Mutfak yine zeminde sağlanan kot farkıyla hem özelleştirilmiş hem de en üst kotta olması sebebiyle yemek hazırlık sırasında misafirlerden veya evde yaşayanlardan kopmadan sohbet edebilme imkanı sunarak yemek hazırlık aşamasını daha şeffaf ve keyifli hale getirmesi amaçlanmıştır. Vaktin çoğunun bu alanda geçtiği düşünülerek öncelik verilen mutfak, yemek alanı ve yaşam alanı 80 m2'dir.
Zemin katta ayrıca, evde çalışma imkanı sunan bahçeye ve girişe hakim üçgen camlı ve doğal taş duvarlara sahip bir ofis ve misafir yatak odası bulunmaktadır. Misafir yatak odası olarak tasarlanan alan, gerektiğinde hizmetli odası veya yaşlı bakıma muhtaç aile büyüklerinin konaklamasına olanak sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Kendine ait büyük ahşap bir terası,4 metrelik komple sürgü şeklinde açılabilir penceresi, büyük ahşap zemin terası üzerinden açık araç otoparkına bağlanıyor. Sedye ile ambulansa taşıma durumunda kolaylık sağlaması amacıyla bu şekilde tasarlanmıştır.
Zemin katta yer alan WC & banyoda ve evdeki tüm iç mekanlarda masif ahşap tezgahlar kullanılmış, duş içlerinde de masif ahşapla bütünlük sağlaması açısından ahşap görünümlü seramik kullanılmıştır. Duş duvarlarında açılan şampuan nişleri duş konforuna katkıda bulunmaktadır. Ayrıca temizlenmesi zor metal aparatların kullanımına gerek kalmasını engellemektedir. Banyo zeminden tavana kadar modern bir pencere ile doğal aydınlatma ve havalandırma sağlanmış ayrıca dış mekanla banyonun bütünleşmesi açısından ferah bir mekan yaratmıştır. Dış peyzajda pencere önünde bambu ağacı konulmasının amacı WC de mahremiyet sebebiyle perde kullanma gerekliliğini ortadan kaldırabilmek ve doğal bir separatör görevi görmesidir.
Dış cephede ve iç mekanda hatta bahçe duvarlarında, aynı malzemeler ritim esas alınarak kullanılmış, bu şekilde bütünlüğü bozmamak hedeflenmiştir. Evde dış cephede ve iç mekanlarda sadece 3 tip malzeme ve renk üzerinden gidilmiştir. Masif ahşap, doğal taş ve bu ikisi ile uyum sağlayabilen gri tonları. Dış cephede taş ve ahşabın camla birleştiğindeki uyumu vurgulanmak istenmiştir.
Üst katta 3 adet yatak odası ve bir adet çamaşır odası ve banyolar bulunmaktadır. Üçgen camlı ofisin üzeri ise komple teras olarak tasarlanmıştır. Terasın üzerinde 6 metrelik çelikler kullanılarak hiçbir kolon kullanmadan havada durabilen modern bir teras üstü sundurma yapılmıştır. Terasta bariyer olarak, cam veya ferforje kullanmak yerine zeminden doğal saksılar oluşturulmuş bunların içine küçük çamlar ekilmiş böylece üst kattaki terasta otururken zeminde bahçede oturuyormuş hissi ve doğallığı sağlanarak aynı zamanda da dış cepheye yeşil bitkilerin rahatlatıcı görüntüsü konulmuştur.
Dış cephe modüler olarak düşünülmüş ve her iç mekanın dışarıya yansıması malzeme ve renk, hatta yükseklik farklılıklarıyla vurgulanmıştır. Dışarıdan bakıldığında yaşam alanı kütlesi, ofis kütlesi, merdiven kütlesi kolayca fark edilebilmektedir.
Mutfakta çift evye ve çift ocak kullanılmıştır. Bunun sebebi mutfağı daha keyifli ve pratik hale getirebilmek ve yaşam kalitesinin zaman tasarrufu sağlayabildiğini gösterebilmektir. Evyenin biri bulaşık makinesi ile yakın konumlandırılmış ve sadece kirli bulaşıklar için düşünülmüştür. Ada da yer alan evye arkadaşlara veya misafirlere yemek hazırlığı sırasında sebzeleri yıkanabilmesi ve yine sunumu keyifli hale getirebilme amacıyla düşünülmüştür. Ocaklar da yine aynı şekilde ada üzerinde yer alan ocak wok özellikli ve sunuma yönelik, arka kısımda tezgahta yer alan ocak günlük aktif uzun süreli pişirme eylemlerinde kullanılmak amacıyla düşünülmüştür.
Tüm evde geçirilen zamanı özel ve keyifli kılmak amacıyla asma tavanlarda ses (müzik) sistemi kullanılmıştır.