+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Trendyol Kampüs Ofis

Önce alışveriş merkezi, daha sonra üniversite olarak kullanılmış olan yapıya yerleşen ofis, Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık tarafından tasarlandı.

Tasarımcılar, projeyi anlatıyor:

Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen e-ticaret platformlarından biri olan Trendyol, genç ve dinamik ekibine takım çalışmasına uygun ve eşitlikçi bir çalışma ortamı sunuyor. Hız, Trendyol için en önemli konu. Kampüste müdür, yardımcı, şef, direktör gibi özel odalar yer almıyor. Ekipler kendi içlerinde çalışıyor ancak farklı bölümler ile sürekli iletişim halindeler. Ekipler arasında etkileşimi sağlamak ise  ekibin sürekli iletişimde kalmasını sağlamak ile mümkün. Bu veriler de tasarımın ana paradigmasını oluşturuyor.

Trendyol’un ofis olarak kullanmaya karar verdiği proje mekanı aslında bir gökdelenin altında mini bir alışveriş merkezi olarak tasarlanmış bir alan. Dolayısıyla proje bir iç mimari düzenlemesinden çok yeniden işlevlendirme projesi olarak değerlendirilebilir.

2 bine yakın kişinin çalıştığı ve çalışan sayısının giderek arttığı bir ofisin giriş ve çıkış saatlerindeki sirkülasyon düşünüldüğünde ofisin kendi özel girişinin oluşturulmasına karar verildi. Girişe yönlendiren peyzaj düzenlemesi ve ofisin giriş lobisi Trendyol kimliğini ve değerlerini öne çıkaracak şekilde tasarlandı.

Birbirleriyle sürekli iletişimde olan ve hıza önem veren Trendyol ekibi için 5 kata yayılacak olan ofisin sirkülasyonunu en verimli şekilde çözebilmek projenin önemli kriterlerinden biri oldu. Bu nedenle bütün çalışma alanlarını, sirkülasyon süresini kısaltmak, asansör, merdiven holü gibi yerlerde kaybedilen zamanlardan tasarruf etmek amacıyla galeri içinde yaptığımız bir rampayla birbirine bağladık. Ofisin tüm çalışma alanlarının derinlemesine algılanabildiği, maksimum optik ilişkinin kurulabildiği bir sirkülasyon elemanı projenin omurgasını oluşturdu. Boşluk içinde yapılan asma katlar, rampanın bir merdivenle son bulduğu sosyal alan ve kafe kullanımındaki platform da böylece göz önünde mekanlar olarak vurgulanmış oldu. Aynı zamanda ofisin tüm katlarına hizmet edecek cam bir asansör, B1 katı ile zemin katı ve zemin kat ile birinci katı birbirine bağlayan merdivenler sirkülasyon sorununa cevap vermeye yönelik müdahaleler oldu.

Farklı ekipleri birbiriyle bir araya getirmek için kullanılacak yemekhane, spor salonu, konferans salonları ve eğitim salonları en alt katta, B3’te konumlandı. Marketing, Business gibi departmanların çalışma alanları ve ofisin tamamına hizmet edecek olan toplantı odaları B2 katında, Teknoloji ekibi ise B1 katında konumlandırıldı. B2 katında yer alan atrium mekanı ise tüm ofisin kalbi olacak şekilde sosyalleşme, dinlenme ve ortak çalışma alanı olarak düzenlendi.

Trendyol ekibinin çalışma şekli incelenerek ve büyüme hızları göz önünde bulundurularak ofisin en önemli mobilyası olan çalışma masaları, farklı çalışma şekillerine ve kişi sayısının artışına uygun esneklikte olacak bir mobilya ile çözülmeye çalışıldı. Mobilya tasarımındaki yaklaşım, birlikte çalışmaya imkan veren, esnek sayıda insanın çevresinde toplanabileceği ve sınırlı bir kişisel alan tarif etmeyen bir çalışma alanı tanımlaması oldu. “Cumulus” adını verdiğimiz bu çalışma ünitesi, iki ucu kişisel dolaplarla (locker) orta hattı ise elektrik, data altyapısı ve kişisel eşya stoklamaya mümkün bir yarık ile oluşmuş esnek formlu, çeperinde ayak bulundurmayan bir masa sistemi. Kısa süreli ortak çalışmalar için isteyenler bu masada çalışanların yanına oturabiliyor. Bu durumu engelleyen masa ayakları, fiziki engeller yok. Böylelikle aynı masayı 10 ya da 15 kişinin de kullanması mümkün. Yine bu çalışma masalarına özel olarak keçeden kişisel depolama üniteleri tasarlandı.

B2 katındaki departmanlar Cumulus masasını kullanırken, bu ekiplerden farklı bir çalışma sistemine sahip olan Teknoloji bölümünde ise kendi çalışma sistemlerine göre (Kanban) özelleşmiş bir oturma düzeni uygulandı. 8-10 kişilik gruplar halinde çalışan teknoloji ekipleri için U şeklinde oturma düzeni oluşturularak her bir ekibe özel raylı yazılabilir yüzey sistemleri, dinlenme alanları ve kısa toplanma alanları kurgulandı. B1 ve B2 katlarında bu projeye ve çalışma gruplarına özel olarak aydınlatma elemanları tasarlandı.

Büyümeye devam eden AR-GE ekibinin ve FL ekibinin yer alacağı zemin ve birinci katlarda projenin şantiyesi halen devam etmektedir.

Künye
Proje Yeri: Sarıyer, İstanbul
Proje Tipi: Ofis
Proje Tipi Grubu: Ticari
İşveren: Trendyol
Ana Yüklenici: Sistema Teknolojik Yapı
Peyzaj Mimarlığı: Landworks
Proje Yöneticisi: SPM Proje Yönetimi
Aydınlatma Projesi: ON/OFF Aydınlatma Tasarımı
Grafik Tasarım: PATTU
Statik Projesi: Modern Mühendislik
Mekanik Projesi: Gresis Enerji ve Mühendislik
Elektrik Projesi: Akser Elektrik
Akustik Danışmanı: Talayman Akustik
Fotoğraf: Cemal Emden
Proje Başlangıç Yılı: 2019
Proje Bitiş Yılı: 2020
İnşaat Başlangıç Yılı: 2019
İnşaat Bitiş Yılı: 2020
Toplam İnşaat Alanı: 15.650 m2

Pin It
Mimar

Kerem Erginoğlu

Hasan Çalışlar

Emre Cestel

Quentin Gaucher

Gizem Şahin

Benan Bal

Kübra Göç

Zeynep Eğilmez

Arın Tanrıkulu

Romain Cadoux

Fatih Kariptaş

Umut Atlı

Aslı Germirli

Natali Koçyan Gazeroğlu

Özge Üstündağ

Duygu Uzunalı

Dilara Demiralp

Cansın Yılmaz

Ezgi Mete

Elif Özüçağlıyan

Katharina Thomas

Hilal Kurt

İlknur Güngör