Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Yeşilyaka Koru Evleri

Yeşil Yaka, Büyükçekmece İlçesi, Karağaç Köyü, Sırtköy Caddesi üzerinde, Alkent sitesinin karşısı ve Sancaklar Camii’nin yanında konumlanıyor.

Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık, projeyi anlatıyor:

Sırtköy Caddesi ile 400 metrelik bir cephe ilişkisi kurmakta ve amorf formlu eğimli bir arazi üzerinde konumlanmaktadır. Parsel büyüklüğü 320.000 m², parsel sınır uzunluğu yaklaşık 3.200 metredir.

Master plan aşamasında verilen kararlardan biri, çevredeki projelerden farklı olarak villa bireysel bahçelerinin bakılabilir ölçekte tutulması ve ortak hayatın teşvik edilmesi yönündedir. 159 adet villa ve bir adet ticari alandan oluşan birimler ortalamada 1000’er m²’lik parsellere ayrılmış, bu sayede yaklaşık 75.000 m²’lik bir kent parkı oluşturulmuştur.

Vaziyet planı aşamasında verilen kararlardan bir diğeri, imarın izin verdiği emsal değerinin tamamının kullanılmaması olmuştur. 48.000 m²’lik emsal hakkının 24.000 m²’si kullanılmış ve havza bölgesinde yer alan projenin taban ve inşaat alanı küçük tutulmuştur. Ayrıca sosyal tesisin bulunduğu bölgede dere yataklarının akışının sürekliliği sağlanarak, Büyükçekmece Gölü’nü besleyen ana zemin suyu hatları korunmuştur. Kapalı site (gated community) olarak tasarlanan alanlardaki, bütün alanın paylaştırılması ve sadece ihtiyaç kadar ortak alan ayrılması kavramı, hem tasarımcılar hem de yatırımcı tarafından sorgulanmıştır. Bahçelerin küçülmesi, yaşam alanlarının optimize edilmesi, inşaat alanının düşürülmesi gibi fedakarlıklarla, ortak alan/ortak yaşam kurgusu oluşturulmuştur. Komşuluk ilişkilerinin devamı, gün içerinde karşılaşmalar, otak yürüyüş/dolaşım alanları oluşturularak, kentten kaçış noktası olarak düşünülen alanın, aynı zamanda bir sosyal yaklaşma alanına dönüştürülmesi hedeflenmiştir.

Arsanın düz noktalarına konumlanmış Z’nin diğer iki kolu ile bağlantı kuran orta alanı bir akış/bağlantı noktası haline getirmektedir. Dikey konumlanmış ve doğal dere yatağı ile beraber çalışan orta alan, 2500 m2’lik bir sosyal tesis binası ile beslenmektedir. Yamaca yerleşmiş, kapalı havuz, kafeterya, kapalı spor alanları, spa gibi fonksiyonlarından oluşan sosyal tesis, alt kotta açık yüzme havuzu ve seyir terası ile dere yatağından doğan ve alt kotta konumlanan gölet ile temas kurmaktadır.

Sosyal tesis binasının giriş aksına paralel uzanan yol, binanın yeşil çatısı ile kesişmektedir. Çatı hem bir seyir terası olarak düşünülmüş, hem de üst kotlardan devam eden manzara ve yeşil alan algısının kesintisiz olması hedeflenmiştir.

 

Harita
Künye
Proje Yeri: İstanbul, Büyükçekmece
Proje Tipi: Konut Sitesi / Grubu
Proje Tipi Grubu: Konut
İşveren: Mesa-Nurol
Ana Yüklenici: Mesa-Nurol
Peyzaj Mimarlığı: Arzu Nuhoğlu Peyzaj Tasarım
Uygulama Projesi: Mesa Proje
Statik Projesi: Meinhardt Mühendislik
Mekanik Projesi: Ersa Mühendislik
Elektrik Projesi: Elektra Mühendislik
Çelik Projesi: Meinhardt Mühendislik
Altyapı Projesi: Proses Mühendislik
Fotoğraf: Cemal Emden
Şantiye Yöneticisi: Taner Engin
Proje Başlangıç Yılı: 2014
Proje Bitiş Yılı: 2018
İnşaat Başlangıç Yılı: 2015
İnşaat Bitiş Yılı: 2018
Arsa Alanı: 320,000 m2
Toplam İnşaat Alanı: 68,000 m2

Pin It
Mimar

Kerem Erginoğlu

Hasan Çalışlar

Emre Cestel

Nimet Bekar

Arın Tanrıkulu

Romain Cadoux

Cem Kaptan

Umut Atlı

Aslı İngenç

Dilara Demiralp

Filiz Şahin

Benan Bal

Ayşe Kübra Göç

Beril Çiçek

Elif Gözde Öztoprak

Günce Çavuşoğlu