İlgili Projeler

GEMSS 2019 Sergisi Tasarımı

5 Eylül – 30 Kasım 2019 tarihleri arasında ziyaretçiyle buluşan Genç Mimarlar Seçkisi ve Sergisi, The Circle’dan Sanja Jurca Avcı, Dilara Tekin Gezginti ve Sena Yıldız tarafından tasarlandı.

Türkiye çağdaş mimarlık ortamında 40 yaş ve altındaki genç mimarların yenilikçi fikir ve projelerini kayıt altına almak ve uluslararası platformlara taşımak amacıyla düzenlenen GEMSS’in temel prensiplerinden olan “mimarların entelektüel kimliğini ve mimarlık yapma biçimlerini” dikkate alma durumu, sergide de benzer bir niyetle sürdürülmüş. Seçilen mimarların düşünme ve üretme biçimlerini, kendilerini ifade etme araçlarını ve yöntemlerini ziyaretçiye aktarmayı deneyen bir sergi tasarımı hedeflenmiş. Bu hedef; kimi zaman her mimara eşit ve aynı formatta alan ayırmak, kimi zaman da olanca serbestliğiyle çeşitlenen temsil araçları kullanmak olarak karşılık buluyor.

Mimarların seçki başvurusunda kullandıkları, 1 ya da 2 projelerini sundukları paftalar; seçki sürecinde yer alan temsil ürününü ziyaretçiyle paylaşmak adına şeffaf bir duruş ortaya koyuyor. Paftaların hemen yanında yer alan ve görece daha küçük tamamlayıcı öğeler, mimarın önemli bulduğu herhangi bir durum ya da projeyle ilgili özgürce kendini ifade edebilmesine aracılık ediyor; 2 ve 3 boyut arasında değişen farklı seviyelerde temsil ürünleri ortaya koyuyor. Bir diğer sergi bileşeni olan portfolyolar ve eskiz yüzeyleri mimarın kişisel ve mesleki arşivini sergi sürecine eklemlemek adına yerleştirilmiş. Yine mimara daha özgür bir alan tanımak amacıyla sergilenen 3 boyutlu nesneler: maket, 3D print veya mimarın sergiye katmak istediği bir anlamsal karşılığı bünyesinde barındıran herhangi bir nesne ve her mimarın kendi pratiğini anlatan 1 dakikalık videosu.

Seçilen 14 mimar profilinin “porfolyo, eskiz, obje ve video” temsilleri bir arada sunularak, ziyaretçinin bu birlikteliği deneyimlemesi ve üzerine düşünmesi hedeflenmiş. Bu bir aradalık, Sait Ali Köknar’ın tabiriyle “şu sıralar mümkün mimarlık yapma biçimleri”nin sergideki karşılığı olan bir harita olarak da düşünülebilir

Künye
Proje Yeri: Beyoğlu, İstanbul
Proje Tipi: Sergi Tasarımı
Proje Tipi Grubu: Kültür
Danışman: Selçuk Avcı, Yüksel Demir
Ana Yüklenici: The Circle
Proje Yöneticisi: Dilara Tekin Gezginti
Grafik Tasarım: Oya Çitçi
Fotoğraf: İkinci Parti Prodüksiyon, Recep Şalk
Proje Başlangıç Yılı: 2019
Proje Bitiş Yılı: 2019
İnşaat Başlangıç Yılı: 2019
İnşaat Bitiş Yılı: 2019
Toplam İnşaat Alanı: 110 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Sanja Jurca Avcı

Dilara Tekin Gezginti

Sena Yıldız