Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

TCDD Balıkesir Yüksek Hızlı Tren İstasyonu

Balıkesir YHT Garı İzmir - Balıkesir arasında planlanan Yüksek Hızlı Tren Hattının son noktasında konumlanıyor.

Hattın kent merkezine temas etmeden dışından geçmesi; dolayısıyla kentsel bağlamdan kopuk bir arazi üzerinde yer alması sebebiyle tasarıma referans oluşturabilecek öğeler sadece ana yaklaşım yolları ve hattın kendisi oluyor. Yapı bu bağlamda kullanıcılarının yaklaşım aksını kendine referans alıyor. Ana yaklaşım aksının devamı yapının içerisinde de kullanıcılara yön veren bir öğe haline geliyor.

Merkez aks yapıdaki fonksiyonları, bunların trene biniş platformları ile kurması gereken ilişki önceliğine göre iki kola ayırıyor.Bu iki fonksiyon bandının ve platformların üzerini örten kabuk ise yaya ve tren hareket akslarında yükselerek ferah bir iç-dış mekan oluşturmayı amaçlıyor. Çelik ayaklar üzerinde yükselen 8mlik bantlar yanyana gelerek kabuğu oluşturuyor. Mekanların gün ışından yararlanabilmesi adına üzerinde yırtıklar oluşturulan kabuk ana giriş ve VIP girişi üzerinde dışa uzanarak saçak işlevini de yerine getiriyor.

Toplam 11.900m2 kapalı alana sahip ve iki katlı olarak planlanan istasyon kendi işlevinin yanında aynı zamanda ofis, ticaret ve yeme-içme birimlerini de içinde barındırıyor. Tren hatlarının ayrıdığı karşı platform alanına ulaşımı sağlayan köprüler üst katta yolcu bekleme salonuna bağlanıyor. Geçişe ek olarak bekleme alanı olarak da planlanan bu köprüler şeffaf yüzeyleri ile yolculara yaklaşan treni izleme keyfini de sunmayı amaçlıyor.

Yapının zemin kotunda seyahat ile doğrudan ilişkili işlevler ve kısa süreli bekleme alanları üst katta ise yolcu bekleme alanları ve bu mekan ile doğrudan ilişkili yeme-içme birimleri planlandı. Ana girişin önünde oluşturulan ve plazaya açılan yeme içme birimleri yapının dış mekan ile de ilişki kurmasına yardımcı oluyor.

Merkez aksın iki kola ayırdığı fonksiyonlar platform ile kurduğu ilişkiye göre düzenlendi. İstasyonun biniş platformlarına cephe veren fonksiyon bandı yolcular ile doğrudan ilişkili mekanları, ofisleri ve VIP terminalinden oluşurken diğer kol ise ticari ve genel mekanları barındırmaktadır.

Künye
Proje Yeri: Balıkesir
Proje Tipi: Demiryolu Yapıları
İşveren: MEGA İnşaat
Peyzaj Mimarlığı: Propey
Statik Projesi: Selim İtez
Mekanik Projesi: GMD Mühendislik
Elektrik Projesi: GMD Mühendislik
Yangın Güvenlik Danışmanı: GMD Mühendislik
Proje Başlangıç Yılı: 2010
Proje Bitiş Yılı: 2011

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Fatih Yavuz

Ömer Emre Şavural

Hasan Okan Çetin
Yardımcı Mimar(lar)
Cenk Erkoçoğlu
Öznur Yıldız